Een week op het NOVA – hoe ziet dat eruit?

Zomaar een gemiddelde week op het NOVA Tienercollege als je in groep 7 zit:

Op maandag beginnen we met een banduur rekenen/wiskunde. Je krijgt dan instructie rekenen groep 7, 8 of wiskunde gericht op havo/vwo. Het maakt niet uit in welke groep je zit, je volgt de instructie die bij jou past! Voor de wiskunde-instructie komen leraren van het Stedelijk Dalton Lyceum naar de Eddingtonweg toe.

Er is tussentijds werktijd, je kunt dan aan je werk voor taal of rekenen. Je hebt dit al bedacht bij het maken van je weekplanning.

Aan het einde van de ochtend werk je aan de projecten. Geschiedenis, aardrijkskunde, natuur en techniek komen samen in een thema, zoals het ideale huis. De leraren van het Stedelijk Dalton Lyceum werken ook mee aan deze projecten en zo komen er ook onderdelen uit filosofie, biologie, scheikunde en wiskunde in voor. Dat maakt zo’n project nog interessanter!

 

Op dinsdag heb je van oktober tot juni ’s ochtends een uur Leerorkest. Je leert dan een instrument te bespelen en aan het einde van het jaar spelen jullie met de groep voor een publiek! Twee keer per jaar heb je een aantal weken achter elkaar eenmaal per week een les van het Erasmus Junior College. Een student van de universiteit gaat dan met je aan de slag met de onderwerpen Gaming en Rechten (in groep 7). Je doet dit door middel van onderzoekend leren. Onze projecten werken ook volgens onderzoekend leren. Aan het einde van de dag heb je gym. Dat heb je drie keer in de week, want bewegen is belangrijk en leuk!

Misschien heb je vandaag aan het einde van de dag een persoonlijk leergesprek. Je praat dan met je leerkracht over hoe het lukt met je weekplanning, of je goed leert samenwerken of over hoe het weekend was 🙂

 

Op woensdag hebben we vaste tijden van 8.45 – 13.45 uur. Dat is langer dan je gewend bent, maar zorgt ook dat je alvast een beetje went aan het ritme van de middelbare school. ’s Ochtends komt er een leraar van het Stedelijk Dalton Lyceum om Engels te geven. Je hebt twee lessen Engels van 45 minuten per week.

 

Donderdags volg je 1,5 uur Kunst op de locatie Kapteynweg van het Stedelijk Dalton Lyceum. Dat is fijn, want je hebt daar heel goed ingerichte lokalen voor zo’n praktisch vak! In het begin is het nog een beetje spannend om naar die grote school te gaan, maar je went er al snel aan. ’s Middags heb je je tweede gymles.

 

Vrijdag is een drukke dag met Engels, gym en ICT en Technologie. Dat laatste heb je 1.5 uur lang. Je leert er een eigen website te maken, robots bouwen met Lego, maar ook over mediawijsheid.

Op alle dagen behalve woensdag, heb je flextijd van 8.30-9.00 uur en van 14.30-15.00 uur. Dat betekent dat je alleen op die tijden op school hoeft te zijn als je een afspraak hebt voor een persoonlijk leergesprek of als je zelf hebt ingepland dat je op dat moment wil werken. Je werkt dan in stilte aan je eigen planning. Het kan natuurlijk voorkomen dat je leerkracht aangeeft dat het goed is om wat vaker die momenten te pakken.