Nieuw onderwijs in Dordt: tienercollege

Dordrecht herbergt na de zomervakantie een nieuwe onderwijsvorm: het NOVA Tienercollege. Kinderen van 10 tot en met 14 jaar krijgen er een rustigere aanloop naar de ‘grote’ school.

De overstap van de vertrouwde basisschool naar de onbekende middelbare school is één van de grootste veranderingen in het leven van een scholier. Voor sommige kinderen té groot. Voor scholieren die een rustigere aanloop naar het middelbare onderwijs nodig hebben, starten de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Dordrecht (OPOD) en het Dordtse Stedelijk Dalton Lyceum na de zomervakantie met een nieuwe onderwijsvorm: het NOVA Tienercollege.

Dat staat tussen de basisschool en het voortgezet onderwijs in en is bedoeld voor kinderen van 10 tot en met 14 jaar. Het Tienercollege wordt vanaf het schooljaar 2018-2019 ondergebracht in de John F. Kennedyschool, locatie Eddingtonweg. ,,We streven naar een groep van rond de achttien kinderen”, vertelt Henk Wiersma, directeur van de John F. Kennedyschool. ,,We beginnen kleinschalig.”

Erasmus

Voorlopig komen alleen kinderen in aanmerking met havo of vwo-niveau. Wiersma: ,,Wellicht in de toekomst ook vmbo’ers.” Een leerling die zich aanmeldt, krijgt in principe een plek: er vindt geen selectie plaats. De Kennedyschool is één van de dertien vestigingen van OPOD. Het Tienercollege gaat samenwerken met het wetenschapsknooppunt van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Het onderwijs spitst zich toe op ‘onderzoekend leren’. Er is meer aandacht voor muziek en bewegingsonderwijs. De kinderen krijgen drie keer per week gym. Naar verloop van tijd volgen de kinderen steeds vaker les op het Dalton, om vertrouwd te raken met de ‘grootsheid’ van die school. Leerlingen stromen door naar de derde klas havo of vwo.

In Gorinchem bestaat sinds 2012 een Tienercollege. In de Gorcumse regio is er veel vraag naar de ‘tussenstap’.